image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Senaste inläggen
Search
 

Hårborttagning med IPL SHR

Hårborttagning med Intensiv Pulsad Ljus (IPL) Super Hair Removal (SHR)

Behandling av oönskad och generande hårväxt har länge varit ett problem för både kvinnor och män. Många väljer att raka, plocka med pincett eller vaxa bort generande hårväxt.
Detta kan leda till irriterad hud och ökad behåring. Effekten av dessa metoderna är dessutom kortvariga.

Vi erbjuder IPL SHR hårborttagning som är en effektiv metod för att reducering/avlägsna oönskad hårväxt i ansiktet och på kroppen.

För att uppnå hårborttagning på lång sikt måste hårsäcken förstöras. Det sker på följande sätt, IPL som är ett Intensivt Pulserande Ljus inom ett specifikt spektrum av våglängder och anpassad för hårborttagning, penetrerar huden. Ljusets energi sugs upp och absorberas av färgämnet melanin som finns i hårproducerande celler i hårsäcken.  Med detta åstadkommer en värmeökning i hårsäcken som blir så varm att de proteiner och stamceller som bildar ett nytt hårstrå förstörs, vilket gör att hårsäcken ”dör” och inte längre kan producera nya hårstrån.

IPL är även en effektiv behandlingsmetod mot follikulit (inflammation runt hårsäckarna) som ofta beror på att huden gnids emot kläder eller på grund av rakning.

Hårets tillväxtfas 

Hårstrået kan befinna sig i tre olika tiilväxtfaser: Anagen fas (växtfas), Katagen fas (övergångsfas) och Telogen (vilofas).

Hårsäcken förstörs effektivt då den är i Anagen fas s.k. växtfas då nya celler produceras i hårbullben.

– Anagen fas (växtfas)

Anagen fas är en tillväxtfas där håret sitter fast i hårbulben (hårroten) där nya celler produceras och håret växer aktivt.

Tillväxtfasen kan variera från några månader till flera år och är olika beroende på var på kroppen håret är lokaliserat.

– Katagen fas (Övergångfas)

I denna fas upphör celldelningen, bulben krymper och hårroten stannar i växten.

Katagen fas är en övergång mellan den anagena och den telogena fasen. Håret slutar att växa, men sitter ännu kvar från några dagar upp till ca 2 veckor.

– Telogen fas (Vilofas)

Telogena hår är slutfasen, hårfolliken är helt inaktiv. I denna fas når håret knappt hälften så djupt ner i underhuden.
När den anagena fasen återigen börjar, stöts det gamla håret bort av det nya håret, om det inte redan har trillat av utifrån mekanisk kraft, exempelvis borstning.

 

Antal behandlingar

Hur många behandlingar som krävs är svårt att svara på eftersom vi alla är unika, generellt mellan 4-6 behandlingar brukar krävas. Hudton, färg på håret, tjocklek, ålder, mediciner, hormonivå och vart på kroppen man behandlar är faktorer som påverkar antalet behandlingar. Vita hårstrån innehåller inget pigment och svarar därför dåligt på ljusbehandlingar. För bästa effekt upprepas behandlingen med jämna mellanrum, ca 6-8 veckors intervall, beroende på lokalisation samt hur snabb hårväxt Du har, vilket är individuellt.

Inför en behandling 

Innan behandling påbörjas är Du välkommen till oss på en kostnadsfri konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna att behandla det hudområde som önskas och du får information om hur behandlingen går till. Du får då också möjlighet att ta upp de förväntningar du har med behandlingen samt ställa eventuella frågor och funderingar som finns.

Om du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Vissa mediciner kan vara ljuskänsliga och ibland kan sjukdom/medicin påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen går till på så vis att ett kallt gelé strykes på huden medan ett glasprisma riktas mot den del av området som ska behandlas. Ljuset från prisman leds med av pigmentet i hårsäcken och omvandlas till värme som förstör hårsäcken.

Det sticker till lite i huden av värmen men upplevs av de allra flesta inte som direkt smärtsamt. Efter ett par veckor lossnar det lilla anlaget av strå som sitter kvar i hårsäcken och du är hårfri tills nästa våg av hårsäckar aktiveras.

 

Att tänka på

Före och efter behandlingen skall du undvika direkt solljus, solarium och brun-utan-solprodukter i 4 veckor. Använd solskyddsfaktor av minst SPF 30 dagligen. I regel gäller det att undvika den några veckor innan behandlingsstart och några veckor efter behandlingen är avslutat. Detta för att undvika hypo- och hyperpigmentering på huden.

Även vaxning, plockning och epilering av håret ska undvikas 4-5 veckor innan behandlingsstart eftersom det måste finnas ett hårstrå i hårsäcken för att behandlingsresultat ska uppnås.

Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. Vi utför inte heller behandlingar till personer som är under 18 år då det gäller föräldrarnas medgivande.

Rätt till efterkontroll 14-21 dagar efter utförd behandling

Hos oss behöver du inte bekymra dig över ett dåligt resultat då vi bokar in dig för en efterkontroll direkt efter en avslutad behandling. Väl under din efterkontroll kommer vi noggrant gå igenom resultatet och om något område inte har gett önskat resultat behandlar vi dig utan kostnad.

Finns det komplikationer?

Komplikationer är mycket sällsynta. Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppträda, men brukar försvinna på några dagar.

I sällsynta fall kan huden övergående bli lite ljusare eller mörkare (hypo-/hyperpigmenterad).

Det är övergående och försvinner efter någon eller några månader.